Program Hakkında

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, bir bilimsel disiplin ve ilgi alanı olarak bugün artık çok yaygınlaşmış ve kapsamını genişletmiştir. Günümüz hızla küreselleşen dünyasında, ulusların, toplumsal ve çıkar grupların arasındaki artan kültürel, ekonomik ve siyasi çatışmalar, sınırları aşan yoksulluk, göç olgusu ve çevre sorunları,  iletişim, haberleşme, ticaret, spor, bilim, eğitim vb. ilişkilerin tümü şimdiye kadar siyaset bilimi, ekonomi ve tarih gibi disiplinlerin çerçevesini aşarak “uluslararası” kavramının kapsamına girmiştir.

Küreselleşme olgusu ile teknolojik gelişmelerin belirlediği bu değişimlerin kapsamlı ve akılcı analizinin yapılması önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gereklilik, jeopolitik özellikleri ve stratejik konumu itibarıyla sorunlu bir bölgede bulunan ülkemizin dış politikaya yönelik politikasında  siyasi, ideolojik, ekonomik, dini ve etnik tartışmaların sarmalından kurtulması için  akılcı ve etkin bir dış politika oluşturabilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, sizlere siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve dış politika alanlarında doğru ve güncel bilgi verilmesi yoluyla Türkiye'yi yakından ilgilendiren küresel ve bölgesel olayları kavrayıp yorumlayabilme yeteneği kazandırılmasını hedeflemektedir. Lisans düzeyinde açık ve katılımcı bir eğitim-öğretim sürecinin hayata geçirilmesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında hayati önem taşıyan insan ilişkilerinde güçlü özgüveni yüksek ve açık fikirli bireylerin yetiştirilmesi ile mümkün olacaktır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün eğitim amaçları:
1) Öğrencilerimizin Uluslararası İlişkiler alanındaki bilgilerini hayata geçirebilme becerisi kazanması. Programın listelenen bu amacı, öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyerlerinde uluslararası ilişkiler alanında profesyonel beceriler kazanmalarını sağlayacak bilgi ve yetenekleri geliştirmeye yöneliktir. Program, öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmaları için gereken teorik ve pratik bilgiyi edinmelerini destekler.
2) Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası siyasal problemleri yorumlama, analiz yapma ve bu konulardaki meseleleri disiplinler arası bir mantıkla farklı alanlarla ilişkilendirebilme becerisini geliştirmek. Programın listelenen bu amacı, öğrencilerin ulusal ve uluslararası alanda çalışma yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Disiplinler arası analiz ve yorumlama becerileri, mezunların çeşitli alanlarda etkili bir şekilde çalışabilmelerini sağlar.
3) Günümüzde yoğunlaşan uluslararası ilişkiler ağını kavramsal bir çerçeveden yorumlayabilecek ve güncel gelişmeleri takip edebilecek öğrenciler yetiştirmek. Programın listelenen bu amacı, mezunların uluslararası ilişkilerde çeşitli roller üstlenmelerini ve bu alandaki mesleki beklentileri karşılamalarını sağlayacak kavramsal ve güncel bilgiye sahip olmalarını hedefler.
4) Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Hukuk ve Siyasi Tarih olmak üzere dört farklı anabilim dalı altında yapılandırılmış olan bölüm kapsamında Siyasi Tarih, Siyaset Bilimi, İktisat, Kamu Yönetimi ve Uluslararası Hukuk gibi alan ve alan dışı dersler verilerek; devletler, uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve çok uluslu şirketler gibi uluslararası aktörler arasındaki ilişkiler incelenerek öğrencilerimizin çok yönlü bakış açısı kazanması. Programın listelenen bu amacı, öğrencilerin çeşitli alanlardan edinilen bilgi ile zenginleştirilmiş bir bakış açısına sahip olmalarını ve uluslararası ilişkilerde karmaşık sorunları anlamalarını sağlar. Bu da onların profesyonel rollerini daha etkin bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur.
Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2018© Tüm Hakları Saklıdır.